Introduktion til AFIR

Den Europæiske Unions ”Alternative Fuels Infrastructure Regulation (AFIR)” er en central del af EU’s strategi for at fremme overgangen til en bæredygtig og klimaneutral transportsektor.

Reglerne, der trådte i kraft som en opfølgning på European Green Deal, har til formål at sikre en harmoniseret og omfattende udrulning af infrastruktur til alternative brændstoffer på tværs af medlemslandene. Dette omfatter blandt andet elektriske ladestationer, brinttankstationer og infrastrukturer til andre alternative drivmidler; såsom naturgas og biobrændstoffer.

En væsentlig del af AFIR omhandler etableringen og håndteringen af data relateret til infrastrukturen for alternative drivmidler. Databestemmelserne har til formål at skabe gennemsigtighed, tilgængelighed og interoperabilitet, hvilket er afgørende for en effektiv anvendelse af infrastrukturen.

Centrale aspekter af databestemmelserne inkluderer:

  • Tilgængelighed af data: Operatører af ladestationer og tankinfrastruktur skal stille relevante data til rådighed for brugerne, i realtid. Dette inkluderer information om tilgængelighed, placering, parkering, ladekapacitet og priser.
  • Standardiseret datadeling: AFIR fastsætter krav om, at data skal stilles til rådighed i et standardiseret format, der muliggør integration i digitale platforme og applikationer. Dette sikrer, at brugere nemt kan finde og sammenligne tjenester på tværs af forskellige leverandører.
  • Interoperabilitet og digitale løsninger: Datadeling skal understøtte interoperabilitet, så brugere kan få adgang til infrastrukturen uden kontraktlige hindringer og gennem en ensartet teknologi.
  • Overvågning og rapportering: Medlemsstaterne skal indsamle og rapportere data til EU-kommissionen for at monitorere udviklingen og sikre, at implementeringen af infrastrukturen opfylder EU's mål.

Formål med databestemmelserne

 Databestemmelserne er designet til at:

  • Understøtte brugervenlighed: Gennemsigtige data sikrer, at borgere og virksomheder nemt kan planlægge deres transport og adgang til infrastruktur.
  • Fremme konkurrence og innovation: Standardiseret datadeling skaber et åbent marked for digitale tjenester, hvilket fremmer udviklingen af nye løsninger til mobilitetsstyring.
  • Måle og forbedre effektiviteten: Ved at indsamle data om brugen af infrastrukturen kan EU og medlemslandene identificere flaskehalse og forbedre planlægningen af fremtidige investeringer.
  • Ved at integrere databestemmelser i reguleringen sigter AFIR mod at skabe et digitalt understøttet økosystem, der accelererer overgangen til bæredygtig transport.

Formål og anvendelsesområde

Denne side har til formål at beskrive hvordan operatører af offentligt tilgængelige ladepunkter og tankstandere til alternative drivmidler eller, i overensstemmelse med aftalerne mellem dem, ejerne af disse standere, sikrer at statiske og dynamiske data om infrastruktur for alternative drivmidler er tilgængelig via et åbent API (applikations-programmeringsgrænseflade).

Vejledningen omhandler AFI-forordningen bestemmelser, og særligt bestemmelser fastsat i artikel 20. Vejledningen vil blive opdateret med flere specifikationer, når de delegerede retsakter og gennemførelsesretsakter, som fremgår af forordningen, vedtages.

Databestemmelser

Af AFI-forordningens artikel 20 fremgår det, at statiske og dynamiske data for offentligt tilgængelige ladepunkter og tankstandere skal stilles til rådighed via en applikations-programmeringsgrænseflade (API) som giver gratis og ubegrænset adgang til de data, som er beskrevet i artikel 20, stk. Ligeledes fremgår det, at operatører eller ejere af ladepunkter, eller tankstandere til alternative drivmidler, skal indsende oplysninger om deres API til de nationale adgangspunkter.

Operatører af offentligt tilgængelige ladepunkter og tankstandere til alternative drivmidler, eller ejere af disse standere, skal senest den 14. april 2025 sikre at statiske og dynamiske data, som beskrevet i AFIR, er tilgængelige via en API og at oplysninger om denne API er tilgængelig via det nationale adgangspunkt (NAP).

Det nationale adgangspunkt (NAP)

I Danmark fungerer Vejdirektoratets platform Dataudveksleren som nationalt adgangspunkt (NAP). Operatører eller ejere af offentligt tilgængelige ladepunkter og tankstandere skal derfor indsende oplysninger omkring API til Vejdirektoratets Dataudveksleren. Dette gøres ved at følge vejledningen på Dataudveklseren for hvordan et datasæt oprettes som bruger af platformen.

 

Har du juridiske spørgsmål?

Har du spørgsmål til AFI-forordningen og retsakter, bedes de rettes til Færdselsstyrelsen via info@fstyr.dk

Her på siden

Modtag seneste nyt om AFIR

Tilmeld dig nyhedsmailen