En kort gennemgang af de krav, du skal være særligt opmærksom på for at sikre dig, at din elcykel lovligt kan anvendes på færdselslovens område samt links til de fulde bekendtgørelser, hvor kravene er at finde
Alle kravene til elcyklers indretning og udstyr kan du finde i Bekendtgørelse om cyklers indretning og udstyr m.v. Der gælder de samme krav for elcykler som ovenfor nævnt for en almindelig cykel. Herunder også de samme færdselsregler. Men der er derudover særlige regler for, hvordan din elcykel skal være indrettet og udstyret når du bruger den på færdselslovens område.
De vigtigste krav er:
- Der må kun være én motor på cyklen.
- Motorens effekt må højst være 250 watt. Det må ikke være muligt at indstille motoren til højere effekt end 250 watt.
- Motoren må hjælpe til op til 25 km/t, når der trædes i pedalerne. Derefter skal den slå fra.
- Det må ikke være muligt at indstille motoren til at slå fra ved en højere fart end 25 km/t, når der trædes i pedalerne.
- Nogle elcykler har en såkaldt "gå-assistent", der hjælper med max 6 km/t, uden der trædes i pedalerne. Det er en hjælp til at trække cyklen op ad stejle ramper, bakker mv.
- En elcykel må ikke kunne indstilles til at køre hurtigere end 6 km/t, uden at der trædes i pedalerne.
- For bremser, lys og andet udstyr gælder samme regler som for almindelige cykler
- Der er ingen aldersgrænse for at køre på elcykel. Men Rådet for Sikker Trafik anbefaler, at man er mindst 15 år, før man kører på elcykel.
Maskindirektivet og CE-mærkning
Udover færdselslovens regler så er elcykler også omfattet af direktiv 2006/42/EF, maskindirektivet. Du kan læse mere om maskindirektivet og reglerne for elcykler på Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside:
Gå til Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside
”Standarden DS/EN 15194:2017 Cykler - Cykler med elektrisk hjælpemotor - EPAC-cykler, specificerer hvordan maskindirektivets væsentlige sikkerheds- og sundhedskrav kan opfyldes. Elcykler skal have et sikkerhedsniveau, der mindst svarer til standardens krav.
Vil du købe en elcykel på op til 250 W, så kontroller, om den er CE-mærket. Der skal endvidere følge en dansk brugsanvisning med samt en EF-overensstemmelseserklæring, hvor fabrikanten har erklæret overensstemmelse med direktiv 2006/42/EF. Tjek også, om cyklen er fremstillet efter standarden EN 15194.”
Kilde: Sikkerhedsstyrelsen
Hvis du er i tvivl om CE-mærkningen og maskindirektivet, så henviser vi til at kontakte Sikkerhedsstyrelsen.
HUSK: En speed pedelec er ikke en elcykel
En speed pedelec skal være EU-typegodkendt i køretøjsklassen L1e-A eller L1e-B for, at den er lovlig at anvende på færdselslovens område. Er den ikke EU-typegodkendt, er den ulovlig. En EU-typegodkendt og dermed lovlig speed pedelec er typisk væsentligt dyrere end en elcykel. Du kan læse mere om forsøgsordningen for speed pedelecs
Gå til Speed pedelec.