Chiptuningsbekendtgørelsen er udstedt for at sikre, at bilejere og værksteder ikke bare tuner bilen uden tanke på hverken miljø eller sikkerhed.
Udover at bilen ikke må forurene eller støje mere efter chiptuning, skal også sikkerheden fortsat være forsvarlig. Det vil sige, at bilens konstruktion skal kunne tåle den øgede effekt. Endelig skal der være dokumentation for, at samtlige krav er overholdt.
Efter en bil er blevet chiptunet, skal den synes igen. Bilen kan kun godkendes ved syn, hvis der medbringes dokumentation for, at chiptuningsudstyret er lovligt. Det er ejerens ansvar at dokumentere dette ved syn.
Udførelse af chiptuning
Udførelse af chiptuning er ulovligt, såfremt det motordrevne køretøj efter udført chiptuning ikke opfylder bestemmelserne om luftforurening i bekendtgørelse om detailforskrifter for køretøjers indretning og udstyr, bilag 1, punkt 7.06. Det er dog tilladt at udføre chiptuning på et motordrevet køretøj beregnet til motorløb, såfremt køretøjet anvendes til motorløb uden for færdselslovens område eller er registreret til motorløb i Køretøjsregisteret.
Salg og markedsføring af chiptuningsudstyr
Ud over at beskrive hvilken chiptuning, der lovligt kan foretages, indeholder bekendtgørelsen også et forbud mod salg og markedsføring af chiptuningsudstyr, herunder softwareopdateringer, der ikke opfylder reglerne. Køber man chiptuningsudstyr, skal man således altid udbede sig dokumentation for lovligheden af chiptuningsudstyret. Se eksempel på en sådan dokumentation i menuen til højre.
Enhver form for salg og markedsføring af chiptuningsudstyr til brug for motordrevne køretøjer beregnet til motorløb er dog tilladt, såfremt en række betingelser er opfyldt. Ved salg af denne type udstyr skal der udfyldes en tro- og love-erklæring, der skal opbevares hos sælger i 5 år. Ved markedsføring skal det tydeligt fremgå, at udstyret alene må anvendes til brug for motorløb, og såfremt markedsføring sker på internettet, skal oplysningerne herom angives på den specifikke side, og i direkte tilknytning til, hvor chiptuningsudstyret markedsføres.
Pas på garantien
En række bilmærker har taget konsekvensen af den ulovlige chiptuning og fraskriver sig fabriksgarantien, hvis en bil er chiptunet. Derfor anbefaler Færdselsstyrelsen, at man kører omkring et autoriseret værksted i forbindelse med køb af en brugt bil, og får vished om, at bilen ikke tidligere har været tunet.
Fakta
Ved chiptuning forstås en ændring i de parametre, som motorstyringen bruger til at styre motoren. Typisk er det turboladede benzin- og dieselmotorer der bliver chiptunede, da disse har mulighed for en højere effektforøgelse, end motorer uden turbo.
Læs om generelle regler for køretøjer