Fjernbuskørsel
Fjernbuskørsel er kørsel, hvor der er mindst 75 kilometer mellem den enkelte passagers på- og afstigning.
Dette medfører, at en fjernbusrute godt kan være længere end 75 kilometer og have stop, der er placeret med mindre end 75 kilometers afstand, men at den enkelte passager skal rejse mindst 75 km. De 75 km skal tilbagelægges i et naturligt og effektivt forløb ad rutens oplagte veje.
Der kræves tilladelse til både almindelig og speciel fjernbuskørsel.
Ved almindelig fjernbuskørsel, forstås fjernbuskørsel der er åben for alle. Her skal der udføres mindst én daglig returrejse 5 dage ugentligt på ruten i en periode af mindst 6 måneder.
Ved speciel fjernbuskørsel, er der tale om fjernbuskørsel, hvor det udelukkende er en bestemt kategori af passagerer der befordres. Ved speciel fjernbuskørsel er der ikke krav om daglige returrejser.
Ansøgning om tilladelse til almindelig og speciel fjernbuskørsel
Ønsker virksomheden at søge om tilladelse til almindelig og speciel fjernbuskørsel kan virksomheden indsende ansøgningen via vores digitale blanketter ved brug af digital signatur.
Forud for udfyldningen af ansøgningsskemaet skal virksomheden dog først kontakte den eller de kommuner, som en påtænkt busrute skal køre i med henblik på at indgå en aftale om, hvilke stoppesteder virksomheden kan anvende.
Følgende oplysninger skal fremgå af ansøgningen:
- Udførlig rutebeskrivelse med oplysning om samtlige stoppesteder
- en udførlig taksttabel
- et retvisende kort over ruten
- virksomhedens forretningsbetingelser.
Vær opmærksom på, at alle rutens stoppesteder skal anføres i ansøgningsblanketten.
Styrelsen vurderer på baggrund af det indsendte, om man opfylder betingelserne for at opnå tilladelse til fjernbuskørsel, herunder hvorvidt det er godtgjort, at der er mindst 75 km mellem den enkelte passagers på- og afstigning.
Ved fjernbuskørsel sendes ansøgningen i høring hos alle berørte kommuner. Færdselsstyrelsen kan fastsætte nærmere vilkår for på- og afstigningssteder på fjernbusruten.
Før der indsendes en ansøgning til styrelsen, skal virksomheden været registreret hos Erhvervsstyrelsen og have et CVR-nr.
Nærmere oplysninger om, hvordan du får et CVR-nr., findes på Erhvervsstyrelsens hjemmeside. Du kan registrere din virksomhed under "start virksomhed" på virk.dk.
Enhver medarbejder med en medarbejdersignatur kan udfylde og indsende ansøgningen.
På grund af høringskravet til de offentlige trafikselskaber, anbefaler Færdselsstyrelsen, at virksomheder der søger rutetilladelse, søger minimum 2 måneder inden ønsket opstart af ruten.