Spørgsmål og svar om buskørsel

Fællesskabstilladelsen er tilladelsen, der berettiger en vognmand til at udføre erhvervsmæssig personbefordring i Danmark og EU. Tilladelsen er personlig og må ikke videregives til andre. Fællesskabstilladelsen udstedes med en gyldighedsperiode på indtil 10 år. Fællesskabstilladelsen skal opbevares på virksomhedens driftscentral og kan ikke medbringes i køretøjet som udfører erhvervsmæssig personbefordring. Her skal i stedet medbringes en bekræftet kopi af fællesskabstilladelsen.

En bekræftet kopi er en fysisk kopi af fællesskabstilladelsen, der skal opbevares i et køretøj, der udfører erhvervsmæssig personbefordring. En virksomhed kan som udgangspunkt få udstedt et antal bekræftede kopier svarende til det antal køretøjer, virksomheden råder over.

Fællesskabstilladelsen til buskørsel giver ret til, i Danmark og inden for EU, at udføre anden form for erhvervsmæssig personbefordring end rutekørsel med en dansk indregistreret bus. En bus er et motorkøretøj indrettet til befordring af flere end 9 personer, føreren medregnet.

Ønsker du også at udføre rutekørsel, kræver det i visse tilfælde en særlig tilladelse hertil udover fællesskabstilladelsen.

Nej.

Fællesskabstilladelsen er udstedt til virksomhedens CVR-nummer og kan dermed kun benyttes af det pågældende CVR-nummer. Hvis du skifter selskabsform, f.eks. fra en enkeltmandsvirksomhed til et ApS, hvor der oprettes et nyt CVR-nummer skal du søge om fællesskabstilladelsen med det nyoprettede CVR-nummer.

Nej.

Idet fællesskabstilladelsen er udstedt til virksomhedens CVR-nummer, må den kun benyttes af det CVR-nummer, som den er udstedt til.

Transportlederen varetager den faktiske daglige drift af transportvirksomheden, og det er påkrævet, at virksomheden har udpeget mindst én transportleder.

Transportlederen skal godkendes af Færdselsstyrelsen.

Nej. Hvis du ønsker at blive godkendt som transportleder i en buskørselsvirksomhed, skal du altid have bestået en skriftlig busvognmandsprøve, der dokumenterer de nødvendige faglige kvalifikationer. 
 

Hvis virksomhedens transportleder fratræder, skal Færdselsstyrelsen underrettes herom. Virksomheden skal have ansat og have godkendt en ny transportleder inden for 6 måneder fra den tidligere transportleders fratrædelsesdato.

Såfremt transportlederen afgår ved døden, kan fristen for ansættelse og godkendelse af en ny transportleder forlænges med 3 måneder.

Ja. Hvis du mangler en chauffør, kan du leje en chaufførvikar der er ansat hos en virksomhed, der er godkendt til erhvervsmæssigt at udleje chauffører.  

Virksomhedens økonomi kan dokumenteres ved:

  1. virksomhedens åbningsbalance ved nyetablerede virksomheder, som endnu ikke har skullet afgive sin første årsrapport
  2. virksomhedens seneste årsrapport, som er revideret eller gennemgået af en statsautoriseret eller registreret revisor
  3. erklæring afgivet af en statsautoriseret eller registreret revisor, eller
  4. garanti stillet af et forsikringsselskab eller pengeinstitut med et indhold, der er fastsat af Færdselsstyrelsen.

Nej.

Det er ikke nødvendigt at underrette Færdselsstyrelsen, hvis virksomheden skifter navn. Det vigtige er, at det er det rigtige CVR-nummer, som tilladelsen er udstedt til, der også fremgår af fællesskabstilladelsen.

Færdselsstyrelsen anbefaler dog, at der i køretøjet medbringes en udskrift fra Erhvervsstyrelsens hjemmeside, hvor navneændringen fremgår.

Ja. Hvis virksomheden og CVR-nummeret ophører helt, skal virksomheden underrette Færdselsstyrelsen og indsende sin fællesskabstilladelse samt bekræftede kopier af fællesskabstilladelsen til styrelsen.
Hvis virksomheden blot ophører med at drive busvognmandsvirksomhed, men CVR-nummeret består med anden drift i virksomheden, skal Færdselsstyrelsen underrettes om, at den tilladelseskrævende kørsel ophører. Virksomheden skal ligeledes indsende sin fællesskabstilladelse samt bekræftede kopier af fælleskabstilladelsen til styrelsen.

Du skal kun have en fællesskabstilladelse til buskørsel, hvis du kører erhvervsmæssigt. Normalt vil kørsel med venner og familie til f.eks. en tur i sommerhus ikke være erhvervsmæssig. Kørslen vil kun være erhvervsmæssig, hvis man kører med personer udenfor den nærmeste familie, tager betaling for kørslen, og hvis det samtidig er personens primære formål at udføre buskørsel.

Ja. 

Man kan frit udlåne eller udleje sin bus. Man skal dog være opmærksom på, at udlejning til erhvervsmæssig buskørsel kun kan ske med henblik på midlertidigt at erstatte et køretøj, der anvendes i lejerens virksomhed, og som er ude af funktion. Udlejning kan i så fald ske for en periode på højst 8 uger.