Godskørsel for fremmed regning i et udlejningskøretøj

Hvis et udlejningskøretøj skal bruges til godskørsel for fremmed regning, så gælder reglerne i godskørselsbekendtgørelsen om udlejningskøretøjer.

Ved et udlejningskøretøj forstås her et udlejet eller leaset motorkøretøj, en påhængsvogn, en sættevogn eller et vogntog, der udelukkende er bestemt til godstransport.

Ved brug af udlejningskøretøj til godskørsel for fremmed regning gælder der krav om at:

  • Køretøjet er indregistreret eller taget i brug i overensstemmelse med lovgivningen i et EU- eller EØS-land.
  • Der kun er tale om udlejning af et køretøj udenfører.
  • Køretøjet skal i hele lejeperioden udelukkende stå til rådighed for den virksomhed, der har lejet det.
  • Køretøjet skal føres af ansatte/chaufførvikarer i den virksomhed, som benytter køretøjet.

Reglerne gælder både for udlejningskøretøjer, der er indregistreret i Danmark eller et andet EU/EØS-land og uanset hvilket EU/EØS-land virksomheden er etableret i

Når du udfører godskørsel for fremmed regning i et udlejningskøretøj, skal du også være opmærksom på varigheden af leje- eller leasingperioden.

Korttidsleje

Ved korttidsudlejning uden fører, skal motorkøretøjet registreres i Motorregistret til udlejning af køretøjets ejer. Korttidsleje defineres som leje i mindre end 30 dage.

Krav og procedurer ved korttidsleje:

Registrering

  • Motorkøretøjer skal registreres i Motorregistret til udlejning.
  • Lejer skal oplyse køretøjets registreringsnummer til Færdselsstyrelsen senest på ibrugtagningstidspunktet via denne blanket. Dette gælder kun for virksomheder, der er etableret i Danmark.

De generelle krav for udlejning skal opfyldes, som fremgår af Udlejning af motorkøretøjer.

Dokumentationskrav   

Når der udføres godskørsel for fremmed regning i et udlejningskøretøj (motorkøretøj, påhængsvogn, sættevogn eller vogntog bestemt til godstransport) skal lejer ved myndighedernes anmodning kunne dokumentere lejeforholdet og evt. ansættelsesforhold, hvis føreren er en anden end lejer. Dokumentationen kan fremvises elektronisk.

  • Lejeforholdet skal dokumenteres med følgende oplysninger:
    • Udlejers navn
    • Lejers navn
    • Lejekontraktens dato og varighed
    • Køretøjets registreringsnummer eller stelnummer

Det kan f.eks. dokumenteres ved hjælp af en lejekontrakt, uddrag heraf eller tilsvarende.

  • Ansættelsesforholdet kan dokumenteres ved at fremvise sin ansættelseskontrakt, der indeholder arbejdsgivers og ansattes navn samt kontraktens dato og varighed. Man kan også fremvise en for nyligt udstedt lønseddel f.eks. via e-Boks.

EKSEMPEL

  • En vognmandsvirksomhed udfører godskørsel for fremmed regning i en lastbil, som er lejet i 25 dage: Når lastbilen benyttes til godskørsel for fremmed regning, så skal vognmandsvirksomheden indberette registreringsnummeret på det lejede køretøj til Færdselsstyrelsen senest på ibrugtagningstidspunktet, og chaufføren skal under kørslen medbringe dokumentation for lejeforholdet samt ansættelse f.eks. ansættelseskontrakten eller seneste lønseddel i e-Boks.

Leje/leasing i 30 dage eller mere

Krav og procedurer ved leje/leasing i 30 dage eller mere:

Registrering

  • Ved leje eller leasing i 30 dage eller mere af et dansk indregistreret udlejningskøretøj, skal lejer registreres som bruger i Motorregistret.
  • Ved leje eller leasing af et udlejningskøretøj indregistreret i et andet EU/EØS-land, kan det bruges i Danmark i op til 30 dage uden registrering. Vil du bruge det i mere end 30 dage, skal både bilen og lejeren registreres i Motorregistret.

Du kan få mere information om brugerregistrering hos Motorstyrelsen.

Dokumentationskrav

  • Leje/leasingforholdet skal dokumenteres.

Ved korrekt brugerregistrering af nationalt indregistrerede køretøjer kan dokumentation for leje eller leasingforholdet ske via politiets opslag i Motorregistret. Alternativt skal lejeforholdet dokumenteres på anden vis enten fysisk eller elektronisk.

  • Ansættelsesforholdet skal dokumenteres.

Dokumentation for ansættelse kan ske ved at fremvise ansættelseskontrakt, der indeholder arbejdsgivers og ansattes navn samt kontraktens dato og varighed. Man kan også fremvise en nyligt udstedt lønseddel f.eks. via e-Boks. Dette gælder uanset chaufførens ansættelsesforhold. Det vil sige for alle chauffører uanset om denne er chaufførvikar eller ansat af en vognmand.  

Kravene skal kunne dokumenteres i løbet af vejkontrollen. Kan politiet af tekniske årsager ikke tilgå Motorregistret, kan dokumentation for lejeforholdet fremskaffes i forbindelse med en kontrol. Det kan f.eks. ske ved at chaufføren kontakter hovedkontoret og beder dem fremsende dokumentation for lejeforholdet elektronisk. 

EKSEMPLER

  • En vognmandsvirksomhed har leaset en lastbil i en periode på 2 år og er registreret som bruger i Motorregistret: Når lastbilen bruges til godskørsel for fremmed regning, skal chaufføren medbringe sin ansættelseskontrakt eller kunne fremvise en lønseddel via e-Boks under kørslen. Lejeforholdet kan dokumenteres ved, at politiet slår udlejningskøretøjet op i Motorregistret.
  • En vognmandsvirksomhed udfører godskørsel for fremmed regning med egen lastbil, som trækker en fyldt sættevogn, der er leaset af en speditør: Speditøren er registreret som bruger af sættevognen i Motorregistret. Derfor er der ikke tale om et lejeforhold mellem speditøren og vognmandsvirksomheden, og reglerne om udlejning i godskørselsbekendtgørelsen finder ikke anvendelse i forbindelse med fragten af sættevognen. Det betyder, at vognmandsvirksomheden ikke skal dokumentere speditørens leasingforhold i relation til sættevognen.

Til orientering arbejdes der på at tilpasse godskørselsbekendtgørelsen med ovenstående vejledning.