Cabotage

Cabotagekørsel er national transport for fremmed regning, som udføres i en begrænset periode i et værtsmedlemsland – det vil sige et andet medlemsland end det, hvor transportvirksomheden er etableret i.

Cabotage kan alene udføres inden for EØS-området. Det er et krav, at cabotagekørslen udføres i tilknytning til en forudgående international transport til landet. Den internationale transport skal være afsluttet, og cabotagekørslen skal herefter udføres indenfor 7 dage og med et maksimum på 3 cabotageture.

Den internationale transport, der går forud for cabotagekørslen, skal desuden have en sådan karakter, at den ikke primært har dét formål at give køretøjet mulighed for at udføre cabotagekørsel.

En cabotagekørsel kan bestå enten af flere pålæsningssteder eller af flere aflæsningssteder.

Der kan ikke udføres cabotagekørsel på baggrund af en forudgående transport, der er udført på en CEMT- eller turtilladelse. 

Minimumstimesats ved cabotagekørsel

Chauffører skal sikres en minimumstimesats, når de udstationeres og udfører cabotage og/eller vejdelen af kombineret transport i Danmark. Ifølge reglerne skal udenlandske chauffører ved kørsel i Danmark sikres en mindsteløn svarende til den mindsteløn, danske arbejdsgivere skal betale for tilsvarende arbejde.

Aflønningen efter danske vilkår gælder fra påbegyndelsen af cabotageturen og afsluttes ved losning af sidste cabotagetur.

Aflønningskravet er ikke gældende under på- og aflæsningsperioder samt hvileperioder. Dertil er aflønningskravet heller ikke gældende ved bilaterale internationale transporter.

KørselstypeSats pr. 1. juli 2025Sats pr. 1. juli 2024Sats pr. 1. januar 2024
Buscabotage200,76 kr.195,15 kr.185,33 kr.
Den indledende eller afsluttende vejstrækning af kombineret transport, hvor motorkøretøjets eller vogntogets samlede tilladte totalvægt overstiger 3.500 kg 196,08 kr.190,30 kr.180,47 kr.
Cabotagekørsel, hvor motorkøretøjets eller vogntogets samlede tilladte totalvægt overstiger 3.500 kg196,08 kr.190,30 kr.180,47 kr.

Registrering med udstationeringserklæring

Når du som virksomhed udfører følgende kørselstyper i EU-medlemsstater, Norge og Storbritannien:

  • Cabotage med gods eller passagerer.
  • Den afsluttende eller indledende vejstrækning af kombineret transport, såfremt vejstrækningen i sig selv ikke udgør en bilateral transport.
  • Ikke-bilateral international transport (tredjelandskørsel).

skal du registrere kørslen via den offentlige brugerflade, der er forbundet til Informationssystemet for det indre marked (IMI). Registreringen skal ske senest inden starttidspunktet for udstationeringen, og inden kørslen påbegyndes. 

En udstationeringserklæring må udfyldes og registreres i IMI for en periode i op til 6 måneder.

Føreren skal kunne fremvise en kopi af udstationeringserklæringen samt dokumentation for, at transporterne finder sted i Danmark. Ved anmodning skal chaufføren ligeledes gøre data fra takografen tilgængelig.

Gå til IMI-registreringen (nyt vindue)

Spørgsmål og svar vedrørende udstationering

Ja, førere af varebiler over 3.500 kg er omfattet Direktiv (EU) 2020/1057, forudsat at føreren udfører en af de omfattede kørselstyper.

Nej, for at være omfattet af udstationeringsreglerne skal der være tale om et ansættelsesforhold mellem operatøren og føreren.

Nej, førere, der udfører lejlighedsvis kørsel med passagerer er ikke omfattet af udstationeringsreglerne og skal derfor ikke udfylde en udstationeringserklæring, når der udelukkende udføres lejlighedsvis kørsel eller rutekørsel.

Dette gælder, uanset om der køres for lukkede døre (lokale udflugter) eller ej. 

Supplerende krav til cabotagekørsel

Chauffører skal sikres en minimumstimesats, når de udstationeres i Danmark. Ifølge reglerne skal udenlandske chauffører ved kørsel i Danmark sikre en mindsteløn svarende til den mindsteløn, danske arbejdsgivere skal betale for "tilsvarende arbejde".

Aflønningen efter danske vilkår påbegyndes ved påbegyndelsen af cabotageturen  og afsluttes, når losningen af cabotageturen starter. 

Aflønningskravet er ikke gældende under på- og aflæsningsperioder, samt hvileperioder. Dertil er aflønningskravet heller ikke gældende ved bilaterale internationale transporter.

Læs mere om minimumssatserne for udstationerede chauffører her. 

Som vognmand har du administrative forpligtelser inden, under og efter udstationeringen af en chauffør.

Læs mere om reglerne for udstationering her. 

Love og regler